Dutch Technology Week Hart van Brabant

Foto: TechniekBeeldbank.nu

Woensdagochtend 15 juni 2022.  Timo en zijn team kinderen zijn druk bezig met het klaar zetten van hun productopstelling. Ze hebben een mooie presentatie gemaakt waarbij niet alleen het eindresultaat belicht wordt maar ook de gemaakte prototypes en de diverse afgelegde bezoeken aan de hand van foto’s geïllustreerd worden. Vanmiddag is het zover dat de jury een beoordeling uitspreekt over het eindresultaat van de TOP Challenge. John ondersteunt Sharilene bij het ophangen van de poster waarop hun hele ontwikkelingsproces schematisch is weergegeven. Die hebben ze getweeën op de computer gemaakt en laten afdrukken bij een van de deelnemende TOP bedrijven. Daar mogen ze met recht trots op zijn. Timo overziet trots ook de rest van “zijn” groep.  De afgelopen maanden heeft hij een flink aantal middagen besteed aan deze groep. Hij heeft dan ook 

iedereen goed leren kennen. Hij heeft de kinderen dan ook zien groeien. Van een niet betrokken stoere Sharilene naar een leergierige gepassioneerde betrokken Sharilene die haar eigen potenties is gaan onderzoeken. Van een onzekere, sociaal onhandige John met gouden handjes die uitgegroeid is naar een jongen met vertrouwen over zijn eigen kwaliteiten en mogelijkheden in de techniek. En zo kan Timo nog wel even doorgaan. Het LOB programma van dit jaar heeft goed uitgepakt. Deze Dutch Technology week is de kers op de taart voor de kinderen. Niet alleen omdat ze de finale van wedstrijd bereikt hebben maar ook omdat iedereen uit hun omgeving kan komen kijken naar hun product. De door de DTW organisatie uitgevoerde uitgebreide media campagne heeft een mooi weekprogramma geschetst van alle interessante activiteiten, voor jong en oud. Allerlei regionale bedrijven presenteren zich in de gehele regio. Van Tilburg tot Heusden en van Oisterwijk tot Rijen overal zijn er bedrijven die niet alleen hun deuren open zetten maar waarbij ook diverse activiteiten georganiseerd zijn die precies zijn afgestemd op de diverse leeftijdscategorieën om te zorgen dat ze maximaal aansluiten bij de interesses van de jongeren èn ouderen. Kijkende naar zijn team, realiseert Timo zich dat ze daarin als bedrijven toch flink wat stappen gezet hebben de afgelopen jaren. Het verrassende effect van dit LOB programma is voor Timo de grote betrokkenheid van de ouders bij het gehele initiatief. Niet alleen zullen ouders, grootouders, vrienden en kennissen acte-de-presence geven maar ook omdat diverse ouders nadrukkelijk een wijziging in hun houding ten aanzien van techniek getoond hebben. Zeker de moeder van Sharilene. Zij was niet weg te slaan in alle voorbereidingen van deze dag. Niet enkel omdat Sharilene betrokken was maar ook vanuit haar eigen belang, ze ziet mogelijkheden voor zichzelf. Zij heeft zich een paar dagen geleden aangemeld voor een traject bij het Assessment Center Techniek. Zij is aan het onderzoeken of een carrière switch voor haar haalbaar is. Timo wordt gestoord in zijn mijmeringen. “Timo, mogen we gaan kijken bij de Stage Carrousel?”, vraagt John, “Ik wil al graag gaan kijken waar ik komende juni 2 weken kan stage lopen. Ik weet precies waar ik heen wil maar ik wil me alvast aanmelden anders zijn dadelijk de plekken wellicht bezet!”. Na een akkoord van Timo rent John naar het Ontdekstation. Daar staan de diverse bedrijven klaar om jongeren enthousiast te maken voor een snuffelstage in hun bedrijf. Dat enthousiasme hoeft bij John niet meer gecreëerd te worden. John weet precies waar hij heen wil!

Uitvoering

Al meerdere jaren weet de Dutch Technology Week (DTW) het onderwerp van hightech, wetenschap en industrie dichterbij het grote publiek te brengen. Het wil het enthousiasme en de trots op technologie én het technische bedrijfsleven versterken. In een tijdsbestek van 1 week wordt een groot en divers aantal activiteiten aangeboden aan diverse doelgroepen, van jongeren en hun ouders tot professionals in de hightech. Met de editie van 2017 heeft de DTW in totaal 38 duizend mensen weten te bereiken. De 8e editie in 2019 zal plaats vinden van 20 tot en met 25 mei. Alhoewel de organisatie en activiteiten zich concentreren op de regio Zuidoost Brabant biedt de DTW ook volop kansen en mogelijkheden voor de regio Midden-Brabant, met haar sterke maakindustrie én behoeften aan voldoende en goed opgeleide vakmensen. Daarom gaan we in navolging op de try-out in 2018, in 2019 voor de regio Tilburg een Dutch Technology week organiseren waarvoor een eigen programma met activiteiten wordt ontwikkeld. 

Wat in 2018?

- Samenwerking met de organisatie en partners van de Dutch Technology Week wordt geïntensiveerd.
- Met partners in de regio Hart van Brabant wordt er een aansprekend programma opgezet en uitgevoerd
- Een evaluatie wordt uitgevoerd en na gebleken enthousiasme worden voorbereidingen in gang gezet voor deelname in 2019

Wie?

Gemeente Tilburg, Gemeente Heusden, Midpoint Brabant, TOP bedrijven in de Techniek